Ads 468x60px

poniedziałek, 16 marca 2015

Sernik typu włoskiego z żurawiną

Sernik delikatny, puszysty, lekki o niepowtarzalnym smaku.
Bardzo łatwy i szybki wystarczy połączyć poszczególne składniki i wymieszać. 
Sekret tkwi w temp. pieczenia, na początku pieczemy w niskiej temperaturze, a następnie w wysokiej, dzięki temu sernik nie jest suchy tylko wilgotny. 

Sprawdzony przepis:
1 kg serka typu włoskiego "Capresi" (4 kostki  po 250 g) ,
1 naturalny jogurt "Grecki" (400 g),
5 jaj,
1 i 1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy, 
3/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
2 czubate łyżki kaszy manny,  
2 - 3 krople aromatu śmietankowego, 
Ponadto:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (180 g),
2 łyżki suszonej żurawiny, (można w zamian dodać rodzynki).
  • Twaróg przepuścić przez maszynkę.
  • Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, 
  • Do twarogu dodawać stopniowo, utarte żółtka, jogurt, olej, mleko, kaszę manną, aromat i na końcu dodać ubitą pianę z białek. 
  • Dno blachy wyłożyć papierem pergaminem, poukładać biszkopty, na nie wylać masę twarogową. Masa jest bardzo rzadka i dlatego też biszkopty mogą lekko wypłynąć - ale nie należy nic robić, ponieważ pięknie wszystko się upiecze.
  • Wierzch posypać suszoną żurawiną lub rodzynkami (lekko łyżeczką pozatapiać).
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, przez pierwsze 40 minut piec w temp.160 C.
  • Następnie zwiększyć temp. do 180 C i piec jeszcze około 35 minut.
  • Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut.
  • Ten sernik długo się wypieka, dzięki czemu jest puszysty i wilgotny.
Gdy sernik wystygnie, deseczkę lub po prostu prostokątny kawałek kartonu owinięty folią kładziemy na górę blachy odwracamy, zdejmujemy papier pergaminowy (zostawiamy górą do dołu)
i polewamy płynną czekoladą. 
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej,

2 łyżki wody.
W małym rondelku zagotować wodę, a następnie dodać pokruszoną tabliczkę czekolady, 
mieszać do momentu, aż masa będzie płynna (nie gotować). 
Lekko ciepłą polewą polać sernik. 

Smacznego:)
 

0 komentarze:

Prześlij komentarz