Ciasto jest bardzo dobre o niepowtarzalnym smaku,
dodanie suszonych śliwek sprawia,
że jest to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Ciasto szybko się robi i nie jest skomplikowane ani za drogie.
Biszkopt:
5 jaj,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki tortowej,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier (ciągle ubijając), następnie dodajemy żółtka,
kolejno dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao,
na końcu wlewamy oliwę.
Biszkopt pieczemy 40 minut w temperaturze180 C. (w prostokątnej standardowej blaszce).
Należy pamiętać, iż do pieczenia biszkoptu smarujemy tylko spód blaszki, wówczas biszkopt upiecze się równo.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części:
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy,
1 łyżka mąki pszennej,
1 cukier waniliowy,
2/3 szklanki cukru,
2 żółtka,
1 całe jajko,
1 margaryna Kasia
Ponadto:
1 opakowanie śliwek suszonych 100 g,
2 łyżki czystej wódki,
Śliwki kroimy w drobne paseczki i zalewamy alkoholem, żeby nasiąkły,
Gotujemy budyń:
1 szklankę mleka gotujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,
drugą szklankę mleka mieszamy, (najlepiej mikserem) z budyniem, mąką
i żółtkami, tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
Budyń przykrywamy folią aluminiową, żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch
i odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę Kasię ucieramy na puch, następnie dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu,
całość miksujemy i na koniec, żeby masa nie była mdła dodajemy 2 łyżkę czystej wódki.
Nasączenie:
Na 1 płat biszkoptu potrzebujemy 1/2 szklanki wody z 2 plastrami cytryny.
Układamy ciasto na blachę:
I warstwa: biszkopt, lekko nasączamy (wodą z cytryną),
II warstwa: 2/3 masy budyniowej - do masy dodajemy odsączone śliwki,
III warstwa: biszkopt, lekko nasączamy (wodą z cytryną)
IV warstwa: 1/3 masy budyniowej
Całość polewamy polewą czekoladową w fantazyjną kratkę.
1 tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka (3 łyżki)
i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.
To ciasto to uczta dla podniebienia i raj dla zmysłów :) Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńJakie dobre i proste,
OdpowiedzUsuń.)
zrobiłam, wyszło pyszne, jestem bardzo zadowolona z przepisu
OdpowiedzUsuńNa jaka blaszke jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńJa biszkopty zawsze piekę w standardowej, średniej prostokątnej blaszce
OdpowiedzUsuńo wymiarach 25 cm.-szerokość a 37cm długość.
pozdrawiam:)
polecam się na przyszłość.
lila
Ja zamiast tej margaryny dałabym masło na pewno byłoby smaczniejsze i twardszy ten krem.
OdpowiedzUsuńOwszem masło można dodać ale tylko prawdziwe 86% tłuszczu,
OdpowiedzUsuńnatomiast Kasia bardzo ładnie się uciera i krem wychodzi puszysty.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńGENIALNE CIASTO,UPIEKŁAM I ZJADŁAM ,NIGDY LEPSZEGO PRZEPISU NIE MIAŁAM
OdpowiedzUsuń