Szarlotka, bardzo prosta i smaczna, a dlatego wypasiona ponieważ,
do jabłek dodajemy brzoskwinie i galaretkę a do piany budyń.
Ciasto nie jest wymagające jeżeli chodzi o stopień trudności i czas pracy.
Testowałam przeróżne przepisy na ciasto kruche ale ten z dodatkiem amoniaku spożywczego jest rewelacyjny.
Sprawdzony przepis:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 żółtka, (białka pozostawiam na bezę),
1 kostka margaryny, 2 łyżki smalcu),
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka kropli zapachu waniliowego,
1/2 łyżeczki amoniaku (do wypieków),
- można zakupić w sklepie spożywczym.
Mąkę, cukier, tłuszcz, żółtka i proszek do pieczenia - rozkruszyć ręką,
Amoniak wymieszać z 1 czubatą łyżką śmietany 18% i dodać do ciasta, szybko zagnieć kulę.
(długo nie wyrabiamy, ponieważ ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania).
Ciasto podzielić na dwie części (jedną większą 3/4 ciasta i drugą mniejszą 1/4 ciasta).
Większą część zawinąć w folię i wstawić do lodówki, najlepiej na noc a na drugi dzień piec.
Drugą mniejszą część zamrozić, łatwiej będzie nam potarkować na wierzchu ciasta.
Większą część ciasta wylepiamy formę do pieczenia i gęsto nakłuwamy widelcem,
podpiekamy przez około 15 minut w temp. 200 C.
Masa jabłkowo - brzoskwiniowa:
1 kg jabłek winnych, lub 1 słoik prażonych jabłek,
4 połówki brzoskwiń,
sok z połowy cytryny,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki cukru (do smaku zależy od kwasowości jabłek),
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym,
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny,
dusić około 15 minut z 4 łyżkami wody, cukrem waniliowym i cukrem.
Do gorącej masy jabłkowej dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i galaretkę w proszku,
całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną masę wykładamy na podpieczony kruchy spód.
Beza budyniowa:
4 białka
2 łyżki cukru pudru,
1 budyń śmietankowy mały (40g),
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i budyń.
Budyniową bezę wylewamy na masę jabłkową.
Na wierzch tarkujemy schłodzone pozostałe kruche ciasto.
Całość pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna. Nie jest sucha i zapychająca:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny ten przepis z tym amoniakiem,
OdpowiedzUsuńpyszne kruche, nie ma zakalca,
polecam:)