Ads 468x60px

piątek, 15 listopada 2013

Śmietankowa "Fantazja"

Fantazyjne śmietankowe szaleństwo zaczyna się od pieczenia biszkoptów,
potem I masa, II masa i nadchodzi prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 
Wspaniałe połączenie składników: bitej śmietany, jogurtu i galaretki nadaje temu wypiekowi lekkość i wyjątkowy smak. 
Daj się skusić i wypróbuj, na początku może wydawać się trudne ale wbrew pozorom jest bardzo łatwe.

Sprawdzony przepis
Biszkopt jasny
:

3 jaja,
1/2 szklanki mąki,

1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, kolejno dodajemy cukier,  żółtka  a na końcu
przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Smarujemy tylko spód blachy lub wykładamy papierem pergaminowym, boków nie smarujemy. po upieczeniu boki objedziemy  nożem i wówczas biszkopt będzie równy i nie opadnie.
Pieczemy w temp. 180 C. przez 20 minut.
Biszkopt ciemny:
składniki takie same jak wyżej,
dodatkowo dodajemy 1 łyżkę kakao w zamian odbieramy 1 łyżkę mąki pszennej,
Kakao przesiewamy razem z mąką, ponieważ dodanie samego kakaa psuje strukturę ciasta.

I warstwa - masa śmietankowa:
1 pojemnik śmietany 30% - (330g), 
1 cukier waniliowy (16 g),
1 łyżka cukru pudru,
1 galaretka zielona np. agrestowa lub kiwi,
1 galaretka czerwona np. wiśniowa lub truskawkowa,
1  czubata łyżeczka żelatyny,
Galaretki` gotujemy  każdą z osobna w 1 i 1/2 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje zalewamy  wrzątkiem  do wysokości 1/3 szklanki mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany dodajemy kolejno, cukier puder, cukier waniliowy oraz  przestudzoną lecz płynną żelatynę, następnie dodajemy połowę pokrojonych w kostkę kolorowych galaretek.
Masę wykładamy na lekko nasączony ciemny biszkopt. Przykrywamy białym płatem biszkoptu.
Biszkopt biały smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

II warstwa - masa śmietankowo - jogurtowa:
1 pojemnik śmietany 30 % - (330g), 
1 cukier waniliowy (16 g),
1 łyżka cukru pudru,
1 mały jogurt (180g),
2 łyżeczki żelatyny,
Sposób wykonania taki sam jak wyżej z tym, że zamiast galaretek dodajemy jogurt i zwiększamy o jedną łyżeczkę  żelatyny więcej. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzącej wody.
Do masy jogurtowej można dodać owoce. np. brzoskwinie z puszki lub owoce z konfitury,
ja dodałam odsączone maliny z konfitury. Wszystko zależy od naszej fantazji  i od tego jakimi owocami dysponujemy.
Masę wykładamy na biały biszkopt posmarowany dżemem.
Całość zalewamy galaretką wiśniową i dekorujemy częścią kremu oraz zdobimy pozostałymi kawałkami kolorowej galaretki.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Tym superlekkim ciastem w Twoim wykonaniu zajadaliśmy się na M....urodzinach. Czyż nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna i apetyczna jest ta kolorowa "fantazja",
    polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie lekkie ciasta z przyjemnością wypróbuję je na Święta

    OdpowiedzUsuń