Ads 468x60px

wtorek, 5 listopada 2013

Wspaniałe ciasto "Wuzetka"

Idealna "W-Z", sprawdzony przepis, przygotowany dla osób które lubią 
delektować się dobrym smakiem
, nie jest skomplikowane ani za drogie.
Zrobienie tego ciasta wymaga odrobinę cierpliwości a efekt murowany, 
Sprawdzony przepis,
Ciasto:
1 szklanka cukru, 
4 jaja,
1 kostka margaryny,
3/4 łyżki kakao,
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżki ciemnego kakao,
1 spora łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 płaskiej łyżeczki sody,
Ucieramy margarynę  z cukrem i żółtkami na gładką masę. 
Powoli dodajemy przesiane obydwie mąki wymieszane z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, 
na
końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na prostokątną formę wyłożoną papierem pergaminowym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.180 C. pieczemy około 40 minut.
Krem:
1 szklanka cukru pudru,
1 całe jajko i 2 żółtka, 
cukier waniliowy 16 g,
2 kubeczki serka homogenizowanego o smaku waniliowym (małe),
1 kostka margaryny "Kasia"

2 płaskie łyżeczki żelatyny,
(zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia, po czym zalać jak najmniejszą  ilością wrzącej wody około 1/3 szklanki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia).

Cukier,  jajko i żółtka ubijamy na parze, (na gotujący się garnek z wodą wstawiamy miskę z podanymi składnikami i miksujemy, aż masa zbieleje), odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie ucieramy margarynę "Kasię", następnie dodajemy po łyżce wystudzonej masy jajecznej, oraz kolejno dodajemy po łyżce serka, na końcu dodajemy przestudzoną lecz płynną żelatynę.
Upieczony placek przekroić na połowę, lekko nasączyć - wodą z cytryną - przełożyć kremem, polać dowolną  polewą czekoladową (tabliczkę czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki) i udekorować kremem robiąc kleksy,

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. wreszcie znalazłam przepis na swoją ulubioną wuzetkę,
    pychota, pozdrawiam
    fanka

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota, polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna jest ta w-z
    polecam

    OdpowiedzUsuń