Sprawdzony przepis:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej,
1 kostka margaryny "Palmy",
5 łyżek cukru pudru,
2 łyżki płaskie miodu,
1 jajko, 1 żółtko,
1 łyżeczka sody,
- Wszystkie składniki należy wyłożyć na stolnicę i razem szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Każdy placek pieczemy osobno w temp. 180 C.
ze, margaryna i jajka powinny być zimne - wyjęte prosto z lodówki, wówczas ciasto bardzo ładnie się zagniecie. Ciasto ugniatamy do czasu, aż będzie odstawało od ręki i stolnicy. Gdy będzie się kleiło do rąk można podsypać dodatkowo odrobinę mąki.
Przygotować poncz:
½ szklanki przegotowanej wody,
wcisnąć sok z ½ cytryny,
1 łyżkę czystej wódki,
- Tak przygotowanym ponczem smarujemy pędzelkiem upieczone placki miodowe.
1 kubeczek śmietany 30 % ( 330 ml),
1 serek waniliowy duży - 350g (lub dwa małe serki waniliowe po 175g)
2 galaretki o smaku cytrynowym,
1 cukier waniliowy - 32 g,
1 łyżka cukru pudru.
- 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do wystudzenia,
- w tym czasie ubijamy schłodzoną śmietanę 30%,
- do ubitej śmietany dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i miksujemy,
- następnie dodajemy po łyżce serka waniliowego i nadal miksujemy,
- następnie wlewamy schłodzoną, płynną lekko tężejącą galaretkę (ale nie zimną i zbryloną),
- luźną masę od razu wylewamy na upieczony i nawilżony placek miodowy i drugim przykrywamy.
Wierzch ciasta polewamy roztopioną masą krówkową i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Masę krówkową najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej. W małym garnku zagotować wodę,
do wody wstawić puszkę z masą krówkową i podgrzewać do czasu, aż będzie miękka.
moje dzieci uwielbiają ten miodownik,
OdpowiedzUsuńdzięki za super przepis
pycha ten miodownik, piekłam wyszedł bardzo smaczny,
OdpowiedzUsuńdzięki za prosty przepis
polecam, wypróbowałam bardzo smaczne,
OdpowiedzUsuńpolecam
Super polecam goście zadowoleni :):)
OdpowiedzUsuń