Ads 468x60px

wtorek, 17 września 2013

Sernik pieczony

Sprawdzony przepis:
1kg twarogu, 
5 jajek,
1/2 kostki masła, 
1 szklanka cukru, 
cukier waniliowy, 
budyń śmietankowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
4 łyżki śmietany18%,
łyżeczka proszku do pieczenia, 
3 - 4  krople olejku śmietankowego,
Wszystkie składniki razem miksujemy z tym,
że twaróg przekręcamy przez  maszynkę a białka ubijamy 

Warto wiedzieć
Jeśli chcesz, aby twój sernik miał konsystencję ptasiego mleka i był puszysty zastosuj kilka cennych wskazówek.
  • na 1kg twarogu dodaj 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (zamiennik - 2 łyżki mąki ziemniaczanej), 
  • żółtka utrzyj z cukrem,
  • dodaj roztopione 1/2 kostki masła lub zamiennie 1/2 szklanki oleju,
  • dodaj kilka łyżek śmietany (4 łyżki) 18%,
  • białka ubij na sztywno z szczyptą soli. 
  • dodaj kilka kropli olejku śmietankowego oraz drobno pokrojone owoce kandyzowane, poprawią smak i aromat sernika.

Jeśli robimy sernik z serków homogenizowanych dobrze jest dodać 2 łyżki sypkiej kaszy manny, która zwiąże nadmiar wilgoci w serze.
Aby nie opadł po wyjęciu z piekarnika, po upieczeniu pozostaw go w środku na 1 godzinę  przy uchylonych drzwiczkach, Do serników smaruje się formę tłuszczem i wysypuje bułką tartą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz