Tania, łatwa i szybka drożdżóweczka, najlepiej przygotować ją późnym wieczorem, a z samego rana upiec i śniadanie gotowe. Najlepiej smakuje z sezonowymi konfiturami z malin, wiśni lub marmoladą jabłkową,
Sprawdzony przepis:
3,5 szklanki mąki tortowej,
5 dag drożdży,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka ciepłego mleka,
3 jaja,
15 dag masła (3/4 kostki),
1 lyżka oleju,
szczypta soli,
rodzynki lub inne bakalie w/g uznania,(przed dodaniem obsypać mąką),
cukier puder do posypania
lub kruszonka ( 1/4 kostki margaryny, 1 łyżka cukru, 2 łyżki mąki).
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy krótko około 2- 3 minut,
aż wszystkie składniki się połączą.
Smarujemy blachę tłuszczem, przerzucamy ciasto z miski na blachę
(lub dwie keksówki), posypujemy kruszonką.
Zostawiamy pod przykryciem na noc lub jeśli chcemy upiec ją tego samego dnia,
to musimy odczekać co najmniej 6 godzin, ponieważ drożdżówka musi dojrzeć.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. 180 C. przez około 50 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz