Sprawdzony przepis:
1 kg mąki,
10 dag drożdży,
0,5 litra mleka,
2 jaja,
4 żółtka,
1 szklanka cukru,
1 kostka masła lub margaryny.
Sposób przyrządzenia:
z drożdży robimy rozczyn,
jaja ubijamy z cukrem na puch,
tłuszcz roztapiamy,
10 dag drożdży,
0,5 litra mleka,
2 jaja,
4 żółtka,
1 szklanka cukru,
1 kostka masła lub margaryny.
Sposób przyrządzenia:
z drożdży robimy rozczyn,
jaja ubijamy z cukrem na puch,
tłuszcz roztapiamy,
0,5 kg mąki wsypujemy do miski na to wlewamy rozczyn,
kolejno dodajemy ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko i miksujemy do połączenia składników.
Następnie dosypujemy stopniowo pozostałe 0,5 kg mąki i miksujemy dopóki mikser daje radę kręcić.
Na końcu dolewamy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ręcznie
(w razie potrzeby można podsypać dodatkową ilość mąki).
kolejno dodajemy ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko i miksujemy do połączenia składników.
Następnie dosypujemy stopniowo pozostałe 0,5 kg mąki i miksujemy dopóki mikser daje radę kręcić.
Na końcu dolewamy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ręcznie
(w razie potrzeby można podsypać dodatkową ilość mąki).
Warto wiedzieć
Do ciasta drożdżowego najpierw należy przygotować z drożdży rozczyn,
(w kubku wymieszaj odpowiednią ilość drożdży z odrobiną mąki, szczypty soli, cukru i ciepłego mleka), przyrządzając zaczyn z drożdży, zawsze zalewaj je ciepłym mlekiem, nigdy zaś gorącym.
Wysoka temperatura zabija aktywność drożdży i ciasto nie wyrośnie.
Do ciasta drożdżowego najpierw należy przygotować z drożdży rozczyn,
(w kubku wymieszaj odpowiednią ilość drożdży z odrobiną mąki, szczypty soli, cukru i ciepłego mleka), przyrządzając zaczyn z drożdży, zawsze zalewaj je ciepłym mlekiem, nigdy zaś gorącym.
Wysoka temperatura zabija aktywność drożdży i ciasto nie wyrośnie.
Jeśli nie wykorzystamy całego opakowania drożdży, pozostałą część można zamrozić lub
włożyć do małego słoiczka, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
włożyć do małego słoiczka, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
Pamiętaj, że stopiony lekko schłodzony tłuszcz dodajesz na końcu, po wyrobieniu pozostałych składników. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, najpierw nakrywamy ciasto folią, potem dopiero ściereczką jeśli ciasto wyrośnie ponad wysokość brzegów naczynia, zabrudzi się folia a ściereczka zostanie czysta.
Ciasto drożdżowe zachowa dłużej wilgotność, jeśli dodasz do niego 2-3 łyżki twarogu,
dzięki temu można zmniejszyć ilość masła. Można też zmniejszyć ilość mleka a wlać trochę
jogurtu czy śmietany.
Ciasto drożdżowe zachowa dłużej wilgotność, jeśli dodasz do niego 2-3 łyżki twarogu,
dzięki temu można zmniejszyć ilość masła. Można też zmniejszyć ilość mleka a wlać trochę
jogurtu czy śmietany.
Blachę z ciastem smarujemy tłuszczem (masłem lub margaryną). Wstawiamy do piekarnika
o temperaturze 30-50 C, kiedy ciasto podwoi objętość, zwiększamy temperaturę do 150 C
o temperaturze 30-50 C, kiedy ciasto podwoi objętość, zwiększamy temperaturę do 150 C
0 komentarze:
Prześlij komentarz