Sprawdzony przepis:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki,
1 całe jajko, 2 żółtka,
kostka tłuszczu (1/2 kostki masła i ½ kostki margaryny),
¾ szklanki cukru pudru,
2 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wszystkie składniki razem zagnieść. Cisto podzielić na dwie części, jedną część wstawić do zamrożenia,
a drugą wyłożyć dno blachy i podpiec około 15 minut.w temp.200 C. (góra -dół).
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
2 łyżki cukru,
Budynie ugotować na mleku. Ciepły budyń wylać na jabłka.
Masa jabłkowa:.
Kilogram jabłek,
2 łyżki soku z cytryny,
cukier waniliowy,
2 łyżki cukru pudru,
szczypta cynamonu,
Jabłka pokroić w drobne cząsteczki, poukładać na podpieczonym spodzie, posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Całość zalać ugotowanym ciepłym budyniem.
Wierzch posypać potarkowaną drugą częścią zamrożonego ciasta.
Piec 50 - 55 minut w temperaturze 180 C. (góra - dól).
Jeżeli pieczemy z termoobiegiem należy pamiętać, iż termoobieg przyśpiesza pieczenie.
Dlatego też temperaturę i czas pieczenia zmniejszamy do 160 C. i pieczemy około 40 minut.
Mniam. Uwielbiam tę szarlotkę. Rozpływa sie w ustach. To niezwykłe połączenie budyniu i jabłek... Smakuje wyśmienicie. Polecam.
OdpowiedzUsuń