Ads 468x60px

sobota, 21 września 2013

Sprawdzony przepis "Karpatka"

Pyszna karpatka dla smakoszy ciasta ptysiowego.
Łatwa i tania.

Sprawdzony przepis: 
Ciasto:
1 szklanka mąki,
1/2 kostki margaryny,
1 szklanka wody,
5 całych jaj,
szczypta soli,
Margarynę z wodą i solą gotujemy, do gotującej się wody dodajemy mąkę i szybko miksujemy,
aż powstanie jednolita masa, zmniejszamy ogień. Gdy ciasto odstaje od ścianek naczynia,
zestawiamy z ognia, od razu wbijamy kolejno po jednym jajku i nadal miksujemy.
Połowę masy nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem pergaminowym.
Wstawiamy do dość mocno nagrzanego piekarnika (220 C.) i pieczemy przez pierwsze
15 minut, następnie sprawdzamy jak ciasto się zarumieni  zmniejszamy ogień do 180 C.
 i jeszcze pieczemy przez kolejne 15 - 20 minut.  
Drugą połowę masy pieczemy tak samo jak pierwszą.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka,
2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 cukier waniliowy,
2/3 szklanki cukru,  
4 żółtka,
1/2 kostki masła lub margaryny "Kasi",
Ugotować budyń:
1 szklankę mleka gotujemy z cukrem  i cukrem waniliowym,
drugą szklankę mleka mieszamy, (najlepiej mikserem) z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną,
i żółtkami, tak przygotowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
Budyń przykrywamy  folią aluminiową, żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch
 i odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu
Całość miksujemy i na koniec, żeby masa nie była mdła dodajemy 1 łyżkę czystej wódki.
Smarujemy obydwa placki masą i całość polewamy rozpuszczoną czekoladą w fantazyjny wzorek.
Dobra rada:
Pamiętaj, budyń zawsze dodajemy zimny do utartego masła, wówczas masa będzie puszysta.
Dodanie ciepłego budyniu spowoduje to, że masa zrobi się rzadka
Najlepiej budyń ugotować na noc.
Czekoladę najłatwiej rozpuścimy w kąpieli wodnej,
wstawiając kubek z czekoladą i 2 łyżkami zimnej wody,
do garnka z wrzącą wodą.

3 komentarze:

  1. Nigdy mi się nie udawała karpatka, dlatego zaryzykuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej jaki super przepis, bardzo smaczna,
    wszystko trzeba robić w/g przepisu dzięki,
    pozdrawiam mk

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny przepis, polecam sprawdziłam,
    :>)

    OdpowiedzUsuń