Ads 468x60px

wtorek, 17 września 2013

"Domek Babuni"


Sprawdzony przepis:  
Ciasto:
4 paczki dużych  herbatników,
Masa twarogowa:
1/2 kg twarogu tłustego lub 2 kostki twarogu "Capreesi",
2 żółtka, 
1 szklanka cukru pudru, 
1 kostka margaryny KASIA,
1 czekolada mleczna,
po 2 krople zapachu śmietankowego i cytrynowego,
bakalie lub owoce miękkie (np.truskawki, brzoskwinie).  
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę.
Jeżeli użyjemy twarogu "Capresi" - to nie musimy go mielić, wystarczy go zmiksować.
Żółtka ucieramy  z cukrem,
dodajemy po części margarynę i nadal miksujemy,
następnie  dodajemy zmielony twaróg i zapachy,
razem wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Masę dzielimy na dwie części. 
Do jednej części dodajemy  rozpuszczoną, przestudzoną  czekoladę,
(do rondelka wlewamy 2 łyżki wody, zagotowujemy dodajemy  pokruszoną tabliczkę czekolady i na bardzo wolnym ogniu  rozpuszczamy ciągle mieszając, nie gotujemy),
Do drugiej masy dodajemy owoce lub bakalie w zależności od upodobania,
jeżeli truskawki, to po umyciu wykładamy je na ręcznik papierowy, żeby obeschły z wody,
jeżeli brzoskwinie z puszki - to również wykładamy na ręcznik, żeby je osuszyć z soku,
jeżeli bakalie - to dobrze jest  je przed dodaniem namoczyć  w 1 łyżce rumu.
Warto wiedzieć:
najpierw rozkładamy duży płat folii, 
na którym  układamy 3 rzędy herbatników po  6 sztuk.


następnie na herbatniki wykładamy całą masę twarogowo - czekoladową,
na masę ponownie 3 rzędy herbatników po 6 sztuk,
ponownie na środkowy  rząd herbatników, wykładamy masę twarogową, białą
a w nią  wkładamy niespodziankę w postaci owoców czy bakalii,
boki  herbatników  razem  z folią zamykamy do środka tworząc trójkąt.
Całość zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin,
Domek polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy,

0 komentarze:

Prześlij komentarz