Ads 468x60px

wtorek, 17 września 2013

Niezapomniany "Murzynek"


Sprawdzony przepis:
Polewa:
1 szklanka margaryny,
½ szklanki wody lub mleka,
1 szklanka cukru,
cukier waniliowy,
5 lyżeczek kakao,

Wszystkie składniki włożyć do rondelka i gotować około 15 – 20 minut.
Ugotowaną masę kakaową odstawić do wystudzenia.
Odlać ½ szkl. masy   do polania ciasta.
Ciasto:
do przestudzonej masy kakaowej dodać:

5 zółtek,
2 szklanki mąki tortowej,
2 lyżeczki proszku do pieczenia,
na koniec ubitą pianę na sztywno. 

Wszystko razem wymieszać, wylać do blaszki, (może być szeroka keksówka lub tortownica).
Piec okolo 45- 50 minut w temperaturze 180 C.
Warto wiedziećże po 15 minutach pieczenia jak ciasto podrośnie, należy przeciąć ciasto nożem wzdłuż blaszki,
wówczas powietrze zebrane w środku odparuje i Murzynek będzie równy,
Wierzch polewamy przestudzoną. polewą.  dowolnie dekorujemy według uznania.
(wiórki, płatki migdałowe, pokrojone orzechy, owoce kandyzowane).

3 komentarze:

  1. moje ulubione ciasto, doczekałam się przepisu, moja babcia zawsze piekla

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciasto zawsze wyjdzie, nie trzeba być znawcą wystarczy trzymać się przepisu

    OdpowiedzUsuń