Ads 468x60px

sobota, 10 maja 2014

Szarlotka z masą orzechową

Połączenie ciasta kruchego z masą jabłkową i kremem orzechowym,
nadaje temu wypiekowi wyjątkową kompozycję smaków.
Ciasto nie jest trudne, lecz wymaga odrobinę cierpliwości.
Sprawdzony przepis,
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki,
1 kostka margaryny, 1 łyżka smalcu,
2/3 szklanki cukru pudru,
2 żółtka,
1 całe jajko,
1 łyżka śmietany 18%,  
2 łyżeczki proszku do pieczenia,  
kilka kropli zapachu waniliowego, 
Tłuszcz posiekać z mąką, cukrem, dodać żółtka, jajko, śmietanę i pozostałe składniki.
Aby ciasto było wyjątkowo kruche, po zagnieceniu należy uformować kulę,
owinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 - 3 (h) lub na 1 (h) do zamrażalnika.
Po schłodzeniu ciasto podzielić na 2 części, każdy placek panakłuwać widelcem
 i upiec dwa jednakowe placki.
Piec około 20 minut w 200 C. do uzyskania słomkowego koloru.

Masa I jabłkowa:
1 słój prażonych jabłek i 4 jabłka świeże,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 płaska łyżeczka cynamonu, 
1 galaretka pomarańczowa,
Jabłka obrać, pokroić w drobniutką kostkę, włożyć do rondelka i dusić.
Gdy się trochę podduszą - dodać sok z cytryny, cukier i  prażone jabłka.
Dusić około 15 minut do czasu aż, cukier się rozpuści a jabłka będą miękkie. 
Do gorących jabłek dodać cynamon i wsypać galaretkę zamieszać, aż galaretka się rozpuści,
chwilę podgrzać (nie gotować) i odstawić na kilka minut do połączenia składników.
Dobrze ciepłą masę rozsmarować na upieczonym kruchym placku, a drugim przykryć.

Masa II orzechowa:
25 dag orzechów,
1 szklanka gorącego mleka,
1 szklanka cukru pudru,
1 kostka masła lub margaryny Kasi,
Orzechy zemleć lub posiekać bardzo drobniutko nożem, następnie sparzyć gorącym mlekiem. 
Zostawić do wystudzenia.
Utrzeć Kasię na puch stopniowo dosypując cukier puder, a następnie dodać sparzone orzechy.
Masą posmarować placek i wstawić do lodówki.

Polewa: 
7 łyżek wody,
7 czubatych łyżeczek cukru kryształu,
1/4 kostki masła, 
2 łyżki kakao.
Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować.
Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami.
Na dobę wstawić do lodówki.
Ciasto smakuje dopiero na drugi dzień jak wszystkie warstwy przejdą wilgocią.

Dobra Rada:
Przygotowanie tego ciasta zajmuję trochę czasu, dlatego też aby sobie ułatwić pracę,
Ciasto kruche spokojnie możemy zagnieść kilka dni wcześniej.lub na noc i przechować w lodówce.
I tak samo orzechy możemy zalać gorącym mlekiem na noc.
Następnego dnia zanim upieką się placki w tym czasie możemy 
zmiksować krem orzechowy i przygotować masę jabłkową

Sekret kruchego ciasta polega na niskiej temperaturze użytych składników.
Dlatego też najlepiej przed zagniataniem ciasta - jajka, śmietanę i tłuszcz dobrze schłodzić.
Natomiast pieczemy w wysokiej temperaturze 200 C. 






0 komentarze:

Prześlij komentarz