Ads 468x60px

poniedziałek, 19 maja 2014

Ruloniki schabowe ze szpinakiem i Fetą

Dla tych którzy lubią delektować się dobrym smakiem, są zabiegani i nie mają czasu na przygotowania pracochłonnych dań.
Danie nie je
st skomplikowane, proste i szybkie, robi wrażenie
na przyjęciach okazjonalnych.  
To tylko tradycyjny schaboszczak z dodatkami. 
Różni się tym, iż do ruloników mięso trzeba bardzo mocno rozbić, położyć farsz i zwinąć.
 Składniki: 
1 kg schabu,
10 sztuk brykietu - mrożonego szpinaku,
2 ząbki czosnku, 
1/2 opakowania serka Feta,
10 dag sera żółtego,
1/2 płaskiej łyżeczki Vegety, 
sól, pieprz,

2 jajka do obtaczania,
bułka tarta wymieszana z 1 łyżką mąki (do panierki),
klarowane masło do smażenia,
Schab pokroić na małe pojedyncze porcje.

Rozbić tłuczkiem bardzo mocno przykrywając woreczkiem  foliowym, szczególnie brzegi mięsa.
Każdy płat obsypać szczyptą soli, pieprzu i przyprawą "Delikat czerwony do mięs".
Odstawić na kilka godzin. 
W tym czasie podsmażyć szpinak na łyżce masła, aż lekko odparuje, dodać czosnek, odstawić.
Fetę pokroić na małe kawałeczki.
Ser żółty potarkować. 
Jaja roztrzepać z szczyptą Vegety.
Przygotować bułkę tartą wymieszaną z mąką (do panierki). 
Sposób wykonania. 
Każdy płat rozbitego mięsa (prawie na sito- szczególnie brzegi), rozłożyć na blacie.
Posypać serem żółtym, na nim położyć 1 łyżeczkę szpinaku, na wierzch kawałek fety.
Zawijać zraziki, brzegi do środka a następnie zwijać jak rulonik. 
Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. 
Smażyć z kilku stron w klarowanym maśle (dodaje lepszego smaku). 
Układać w naczyniu żaroodpornym. przykryć folią aluminiową
Podgrzewać w piekarniku około 20 minut przed podaniem.
Podawać z sezonową surówką z warzyw.
Smacznego:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz