Danie nie jest skomplikowane, proste i szybkie, robi wrażenie na przyjęciach okazjonalnych.
To tylko tradycyjny schaboszczak z dodatkami.
Różni się tym, iż do ruloników mięso trzeba bardzo mocno rozbić, położyć farsz i zwinąć.
Składniki:
1 kg schabu,
10 sztuk brykietu - mrożonego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
1/2 opakowania serka Feta,
10 dag sera żółtego,
1/2 płaskiej łyżeczki Vegety,
sól, pieprz,
2 jajka do obtaczania,
bułka tarta wymieszana z 1 łyżką mąki (do panierki),
klarowane masło do smażenia,
Schab pokroić na małe pojedyncze porcje.
Rozbić tłuczkiem bardzo mocno przykrywając woreczkiem foliowym, szczególnie brzegi mięsa.
Każdy płat obsypać szczyptą soli, pieprzu i przyprawą "Delikat czerwony do mięs".
Odstawić na kilka godzin.
W tym czasie podsmażyć szpinak na łyżce masła, aż lekko odparuje, dodać czosnek, odstawić.
Fetę pokroić na małe kawałeczki.
Ser żółty potarkować.
Jaja roztrzepać z szczyptą Vegety.
Przygotować bułkę tartą wymieszaną z mąką (do panierki).
Sposób wykonania.
Każdy płat rozbitego mięsa (prawie na sito- szczególnie brzegi), rozłożyć na blacie.
Posypać serem żółtym, na nim położyć 1 łyżeczkę szpinaku, na wierzch kawałek fety.
Zawijać zraziki, brzegi do środka a następnie zwijać jak rulonik.
Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
Smażyć z kilku stron w klarowanym maśle (dodaje lepszego smaku).
Układać w naczyniu żaroodpornym. przykryć folią aluminiową
Podgrzewać w piekarniku około 20 minut przed podaniem.
Podawać z sezonową surówką z warzyw.
Smacznego:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz