Pyzy ziemniaczane to istny raj dla podniebienia, zwłaszcza gdy je sami przyrządzimy.
Przepis prosty i tani. Największa trudność to przyrządzenie masy ziemniaczanej.
Żeby sobie ułatwić pracę do tego celu można użyć elektrycznej maszynki do warzyw.
Sprawdzony przepis:
Składniki:
3 kg ziemniaków surowych,
1 kg ugotowanych ziemniaków w osolonej wodzie,
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego),
sól, pieprz,
przyprawa "Delikat do mięs"
2 spore cebule,
10 dag boczku,
Sposób przyrządzenia:
- Mięso mielone przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą "Delikat".
- 1 kg ugotowanych ziemniaków, dobrze utłuc na ciepło, odstawić do przestudzenia.
- Pozostałe 3 kg ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub do tego celu wykorzystać elektryczny sprzęt.
- Przetarte ziemniaki włożyć do woreczka z mocnego płótna lub użyć lnianej kuchennej ściereczki, odcisnąć sok do miski.
- Gdy sok ustoi się i opadnie na dno ziemniaczana mąka - zlać sok z wierzchu, a mąkę dodać do odciśniętej surowej masy ziemniaczanej.
- Surową masę ziemniaczaną połączyć z gotowanymi ciepłymi ziemniakami.
- Dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić masę ziemniaczaną.
- Formować podłużne nieduże placki.
- W środek wkładać 1 łyżkę mięsa mielonego.
- Nastawić w dużym płaskim rondlu wodę, zagotować, posolić.
- Do wrzątku wkładać pyzy.
- Gotować partiami około 12 - 15 minut od wypłynięcia.(na wolnym ogniu).
- W tym czasie zrumienić boczek i zeszklić pokrojoną w krążki cebulę.
Z tej proporcji wychodzi około 20 pyz.
Dobra Rada:
1. Żeby masa ziemniaczana nie kleiła się do rąk przy robieniu pyz,
wystarczy za każdym razem ręce zanurzać w misce z zimną wodą.
2. Pyzy wkładamy do garnka tak, żeby leżały tylko na dnie (nie piętrowo),
wówczas szybko wypłyną nie pokleją się i ładnie się ugotują.
Smacznego :)
Pyzy ulubione danie z dzieciństwa, polecam przepis - mięciutkie i apetyczne
OdpowiedzUsuń