Ads 468x60px

niedziela, 5 października 2014

Pyzy "obżartuchów"

W sezonie jesiennym dużym powodzeniem cieszą się potrawy z ziemniaków.
Pyzy ziemniaczane to istny raj dla podniebienia, zwłaszcza gdy je sami przyrządzimy.
Przepis prosty i tani. Największa trudność to przyrządzenie masy ziemniaczanej.
Żeby sobie ułatwić pracę do tego celu można użyć elektrycznej maszynki do warzyw. 
Sprawdzony przepis:
Składniki:  
3 kg ziemniaków surowych,
1 kg ugotowanych ziemniaków w osolonej wodzie,
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego),
sól, pieprz,
przyprawa "Delikat do mięs"
2 spore cebule,
10 dag boczku, 
Sposób przyrządzenia:
  • Mięso mielone przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą "Delikat". 
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków, dobrze utłuc na ciepło, odstawić do przestudzenia. 
  • Pozostałe 3 kg ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub do tego celu wykorzystać elektryczny sprzęt.
  • Przetarte ziemniaki włożyć do woreczka z mocnego płótna lub użyć lnianej kuchennej ściereczki, odcisnąć sok do miski.
  • Gdy sok ustoi się i opadnie na dno ziemniaczana mąka - zlać sok z wierzchu, a mąkę dodać do odciśniętej surowej masy ziemniaczanej.
  • Surową masę ziemniaczaną połączyć z gotowanymi ciepłymi ziemniakami. 
  • Dodać sól i pieprz, dokładnie wyrobić masę ziemniaczaną.
  • Formować podłużne nieduże placki.
  • W środek wkładać 1 łyżkę mięsa mielonego.
  • Nastawić w dużym płaskim rondlu wodę, zagotować, posolić.
  • Do wrzątku wkładać pyzy.
  • Gotować partiami około 12 - 15 minut od wypłynięcia.(na wolnym ogniu).
  • W tym czasie zrumienić boczek i zeszklić pokrojoną  w krążki cebulę.
Pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową, od razu układać na półmisek i polewać skwareczką z cebulą.
Z tej proporcji wychodzi około 20 pyz.

Dobra Rada:
1. Żeby masa ziemniaczana nie kleiła się do rąk przy robieniu pyz,
 wystarczy za każdym razem ręce zanurzać w misce z zimną wodą.
2. Pyzy wkładamy do garnka tak, żeby leżały tylko na dnie (nie piętrowo),
wówczas szybko wypłyną nie pokleją się i ładnie się ugotują. 

Smacznego :)

1 komentarze:

  1. Pyzy ulubione danie z dzieciństwa, polecam przepis - mięciutkie i apetyczne

    OdpowiedzUsuń