Delikatne, puszyste ptasie mleczko o smaku cytrynowym na bazie bitej śmietany i serka waniliowego. Przepis bardzo prosty i szybki.
Sprawdzony przepis.
Spód:
12 sztuk okrągłych biszkoptów,
10 sztuk podłużnych biszkoptów,
1 galaretka o smaku cytrynowym,
1 łyżeczka masła - do smarowania formy,
- Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody,
- Spód tortownicy o średnicy 26 cm. wysmarować masłem i wyłożyć okrągłymi biszkoptami,
- Natomiast boki wyłożyć połówkami podłużnych biszkoptów.
- Całość zalać tężejąca galaretką. Odstawić do lodówki.
2 galaretki o smaku cytrynowym,
1 śmietana 30 % (330 ml),
1 serek homogenizowany o smaku waniliowym (400 g),
1 spora łyżka cukru pudru,
1 cukier waniliowy (16 g),
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do wystudzenia,
- Śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,
- Do ubitej śmietany dodać stopniowo serek waniliowy i miksować na wolnych obrotach,
- Następnie dodać tężejącą galaretkę i mieszamy,
- Gotową masę wylać na biszkopty.
1 śmietana 30 % 330 ml,
1 płaska łyżka cukru pudru,
1 opakowanie Śmietan - fix,
1/3 tabliczki czekolady mlecznej,
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i na końcu śmietan - fix,
- Ubitą śmietanę wylać na masę cytrynową, całość posypać starkowaną czekoladą.
Aby skrócić maksymalnie czas przyrządzenia Ptasiego Mleczka proponuję na samym początku
rozpuścić galaretki, ponieważ studzenie ich zajmuje najwięcej czasu.
Można też rozpuszczoną galaretkę wstawić do większego garnka z zimną wodą.
Smacznego:)
Świetny przepis, idealny na przyjęcia urodzinowe dla wybrednych dzieciaków, wszystko zszatkowały, jak nigdy nic nie zostało.
OdpowiedzUsuńPtasie mleczko przepyszne niebo w buzi
OdpowiedzUsuń