Ads 468x60px

sobota, 6 września 2014

Pasztet warzywny na bazie selera

Wyśmienity, delikatny pasztet z selera. Bez dodatku mięsa.
Wystarczy przesmażyć wszystkie warzywa, wymieszać, doprawić do smaku i upiec.
Łatwo można zaskoczyć gości, ponieważ  przy degustacji trudno określić z czego ten pasztet 
TAK NAPRAWDĘ JEST.
Sprawdzony przepis:
Składniki:
2 duże selery (około 1 kg),

2 duże marchewki,
1 średnia pietruszka,
20 dag masła lub palmy,
1 szklanka wody wymieszana z 2 kostkami bulionu cielęcego, 
3 - 4 ząbki czosnku,
2 duże cebule,
25 dag pieczarek, 
5 całych jaj,
1/2 szklanki bułki tartej (zamiennie może być kasza manna),
1/2 szklanki otrąb pszennych lub owsianych,
pęczek natki pietruszki (może być mrożona - wówczas 2 łyżki),
Przyprawy:
sól, pieprz, 
zioła prowansalskie, 
papryka słodka i odrobina chili - do smaku.
Sposób wykonania:
  • Seler, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej - o dużych oczkach.
  • Rozgrzać patelnię, włożyć starkowane warzywa i kilka minut podsmażyć.
  • Następnie dodać wodę z bulionem oraz masło, doprowadzić do wrzenia (gotować około 30 minut).
  • Pod koniec gotowania dodać czosnek, sól i chwilę jeszcze poddusić.
  • Osobno, lekko zrumienić cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę (z odrobiną soli).
  • Połączyć masę warzywną z masą pieczarkową.
  • Do przestudzonych warzyw dodać całe jaja, bułkę tartą, otręby. 
  • Całość wymieszać, na końcu dodajemy przyprawy do smaku w/g uznania.
    Długą formę keksową wysmarować masłem wysypać bułką tartą,
    Nałożyć farsz do 3/4 wysokości formy.
    Wierzch, można posypać przyprawą do zapiekanek.
    Piec w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 C. (bez termoobiegu),
    Dobra rada:
    Jeżeli farsz nie mieści się do formy keksowej, pozostałą masę można wyłożyć do
    małych foremek i upiec w formie babeczek, wówczas pieczemy tylko 30 minut.
    Jeżeli po upieczeniu pasztet nie chce wyjść z formy, wystarczy formę chwilę podgrzać od spodu na gazie, potrząsnąć ją, jeżeli poczujemy, że pasztet odstaje od razu odwracamy na deskę.
    Do smażonych warzyw jak i do smażonych pieczarek dobrze jest dodać odrobinę soli,
    wówczas łatwiej będzie po wymieszaniu doprawić do smaku.
    Ten pasztet pieczemy bez termoobiegu, ponieważ termoobieg wysusza,
    a nam chodzi o to żeby był soczysty i wilgotny.
    Smacznego:)


    0 komentarze:

    Prześlij komentarz