Ads 468x60px

sobota, 21 lutego 2015

Chrupiące frytki

Jeśli chcemy aby nasze frytki były chrupiące i rumiane,
należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  • ziemniaki po obraniu i umyciu kroimy w słupki,
  • zalewamy zimną wodą, odstawiamy na około 20 minut aby wypłukać skrobię, 
  • następnie zlewamy wodę z frytek, 
  • kolejno zalewamy wrzącą wodą i dodajemy 2 łyżki miodu, mieszamy aby miód się rozpuścił, odstawiamy na około 20 minut, aby lekko się sparzyły.
  • odsączone frytki wrzucamy partiami na gorący tłuszcz,
  • smażymy do czasu uzyskania słomkowego koloru,
  • usmażone frytki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby pochłonął nadmiar tłuszczu. 
Solimy po usmażeniu. 

Dobra rada:
Aby sprawdzić, czy tłuszcz dostatecznie jest gorący, wystarczy wrzucić jeden słupek ziemniaka, jeżeli od razy skwierczy i wypływa - to znaczy, że możemy przystąpić do smażenia frytek.

0 komentarze:

Prześlij komentarz