Ads 468x60px

wtorek, 26 marca 2013

Porady i dodatki do ciast

Krem budyniowy
Sprawdzony idealny przepis do przekładania wszelkiego rodzaju ciast oraz tortów.
Budyń gotowany własnej roboty  jest lepszy niż gotowy budyń z paczki,
1,5 szklanki mleka,
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
2/3 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
3 żółtka,
1 Kasia (margaryna),
Sposób przyrządzenia:
Szklankę mleka
zagotować z cukrem i cukrem waniliowym,
1/2 szklanki mleka rozrobić z mąką ziemniaczaną i żółtkami,
do gotującego się mleka wlać masę żółtkową i miksować, aż się zagotuje i powstanie jednolita masa,
po zagotowaniu budyń przykryć folią aluminiową wówczas nie zrobi się na wierzchu kożuch,
pozostawić na noc do wystudzenia,
następnie zmiksować Kasię i dodawać  po łyżce zimnej masy budyniowej,
na końcu można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i 2 łyżki alkoholu (czysta wódka).
Aby uzyskać masę budyniowo - czekoladową, do gotowania budyniu z w/w składników,
należy dodać 1 łyżkę kakao a do masy budyniowej dodać przestudzoną
i roztopioną tabliczkę czekolady mlecznej.
Alkohol
Ciasto piaskowe bardzo zyska na smaku, gdy podczas ucierania dodamy 
do niego kieliszek ajerkoniaku lub carem sherry. 
Również dodanie odrobiny alkoholu do każdego rodzaju masy budyniowej  
lub czekoladowej poprawi smak, a masa nie będzie mdła. 
Bakalie
W szczególności migdały a także rodzynki, przed dodaniem do ciasta należy parzyć kilka minut w gorącej wodzie, aby zmiękły i straciły wyczuwalny, czasem gorzki posmak.
Parzenie ułatwia też zdejmowanie skórki z migdałów.
Żeby migdały i orzechy były bardziej aromatyczne, trzeba je lekko podpiec na patelni lub w piekarniku.
Pamiętajmy też aby przed dodaniem do ciasta bakalie oprószyć mąką, 
wówczas bakalie nie opadną na dno ciasta.
Rodzynki moczone w rumie znacznie poprawią smak ciasta, natomiast wyschnięte
moczymy w winie czerwonym lub w soku z cytryny,
 
przed dodaniem do ciasta wystarczy je odsączyć.
Bita śmietana

szybko się ubije i nie zważy się, jeśli przed ubijaniem dobrze ją schłodzimy
lub na kilka minut wstawimy do zamrażalnika  razem z miską i trzepaczkami do ubijania. 
Należy pamiętać, że za każdym razem po umyciu trzepaczek w ciepłej wodzie, należy włożyć je do zamrażalnika na kilka minut wówczas kolejna porcja bitej śmietany
również szybko się ubije i nie zważy się. 
Budyń
nie przypali się podczas gotowania, jeśli przedtem dno garnka nasmarujemy masłem.
Aby na ugotowanym budyniu  nie zrobił się kożuch, należy po ugotowaniu zakryć garnek ściśle folią aluminiową, wówczas unosząca się para skropli się i nawilży powierzchnię budyniu. 
Czekolada na polewę
Aby polewa się udała dobrze jest  stopić ¼ kostki masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę kakao i 4 łyżki wody, (doprowadzić na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników),
a następnie dodać pokruszoną tabliczkę czekolady i lekko podgrzać (nie gotować). 
II sposób,  zagotować w rondelku odrobinę mleka lub śmietanki do kawy, następnie pokruszyć tabliczkę czekolady mlecznej lub deserowej i na małym ogniu mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować), wówczas polewa nie jest twarda i bardzo ładnie się rozsmaruje. 
Nie zważy się, jeśli czekoladę lub gotową polewę, będziemy topić w niskiej temperaturze.
Drożdże
będą świeże gdy z całym opakowaniem włożymy je do szczelnie zamkniętego słoiczka
i przechowamy  w lodówce.
Jak sprawdzić świeżość drożdży. Odrobinę drożdży wrzucić do wody.
Jeśli szybko wypłyną, są dobre,  jeśli  utoną nie używaj ich. 
Kakao
które zgodnie z przepisem dodajesz do ciasta, będzie smaczniejsze, jeśli rozrobisz
je w małej ilości przestudzonej mocnej kawy. 
Lukier 
przygotowując lukier do dekoracji babki, rogalików lub tortu, zmiksuj  1/2 szklanki cukru  pudru z  kilkoma kroplami gorącej wody i kilkoma kroplami soku z cytryny, taki lukier łatwiej  rozprowadzi się i dokładnie pokryje ciasto.
Gdy zależy Ci aby lukier był biały i nieprzejrzysty do rozpuszczenia cukru pudru zamiast wody użyj mleka. 
Lukier kolorowy
do mazurków lub innych ciast możemy przygotować w różnych kolorach. Sok z malin lub porzeczek barwi na czerwono, a z marchwi na pomarańczowo,  odrobina szafranu na żółto,  taki sam efekt koloru otrzymamy, jeśli chcemy zrobić kolorowe gałki ziemniaczane.
Wówczas do gotowania ziemniaków dodajemy marchew (kolor pomarańczowy)
lub szpinak (kolor zielony), wg uznania.
Tłuczemy wszystko razem i nakładamy łyżką do lodu piękne kolorowe gałki.
Soda oczyszczona
dodana do ciasta ma właściwości spulchniające.
Piana nie chce się ubić
Aby piana dobrze się ubiła, białka powinny mieć temperaturę pokojową.
Do białek dodajemy szczyptę soli, dokładnie oddzielamy od żółtek (żółtko w białku jest absolutnie niedopuszczalne). 
Jeśli jajka trzymamy w lodówce, należy je wyjąć 1 godzinę przed planowanym ubijaniem.
Jeśli  masz problem z ubiciem białka na sztywno, a dodałeś już sól i sok z cytryny,
dosyp jeszcze pół płaskiej łyżeczki mąki ziemniaczanej to powinno pomóc.
Podsypka do ciasta
gdy zabraknie Ci tartej bułki do posypania natłuszczonej formy, użyj zamienników
np. pokruszonych płatków kukurydzianych, mąki krupczatki lub otrąb pszennych. 
Wiórki kokosowe
Przed dodaniem do ciasta dobrze jest namoczyć w osłodzonym mleku,
nabiorą puszystości  i będą smaczniejsze. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz