Aby ładnie wysuszyć grzyby, żeby nie ciemniały i nie przypaliły się np. w piekarniku, najlepiej poukładać je pokrojone w paski na ciepłych grzejnikach, w ten sposób wystarczy jedna doba i grzyby bardzo ładnie wyschną, będą białe (nie zmienią koloru - zdjęcie poniżej).
A żeby uzyskać smak świeżych grzybów, moczymy je nie w wodzie lecz w osolonym mleku.
Grzyby można mrozić na surowo (oczyszczone, pokrojone w kosteczkę lub paseczki, włożyć do woreczków i zamrozić, po wyjęciu obgotować). Grzyby obgotowujemy 20 minut z dodatkiem soli.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pomysł z tą solą - rewelacja
OdpowiedzUsuńzawsze moje grzyby były czarne i spalone
OdpowiedzUsuńdzięki za podsunięcie super pomysłu,
teraz mam grzybki białe i pachnące,
pozdrawiam serdecznie >)