Ads 468x60px

piątek, 19 czerwca 2015

Przekładaniec z kaszą manną

Ciasto o smaku piernikowym, połączone z kremem z kaszy manny nadaje wspaniałą kompozycję smaku. Nawet początkujące panie domu doskonale sobie z nim poradzą.
To ciasto doskonale się mrozi - jeśli oczywiście nie zostanie w całości zjedzone.  

Sprawdzony przepis: 
Ciasto:
1 kg mąki tortowej
,
1 szklanka cukru,
1 szklanka oleju, 
125g margaryny,
5 całych jaj,
5 łyżek miodu,
2 łyżki śmietany,
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
2 płaskie łyżeczki sody,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
  • Wszystkie składniki włożyć do miski, wyrobić ręką jednolite ciasto, w razie potrzeby gdy ciasto będzie się kleiło przy wyrabianiu, można podsypać 2 łyżki mąki.
  • Ciasto podzielić na trzy równe części.
  • Blaszkę wysmarować oliwą wyłożyć natłuszczonym papierem.
  • Ciasto przełożyć do formy (nie wałkować, tylko palcami rozprowadzić na blaszce).
  • Piec każdy placek z osobna po 20 minut w temp. 180 C. 
Masa:
4 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
1 kostka margaryny Kasia,
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej,
2 łyżki czystego alkoholu,
  • Kaszę zalać 3/4 szklanki mleka.
  • Pozostałe mleko zagotować.
  • Do wrzącego mleka wsypać cukier i nadal gotować dodając namoczoną kaszę. 
  • Gotować wolno (około 10 minut), zdjąć z ognia i wystudzić.
  • Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać zimną kaszę. Utrzeć krem.
  • Na końcu dodać alkohol.
  • Ciasto przekładać utartym kremem.
Polewa:
3 łyżki margaryny,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
1 łyżka wody,
  • Wszystkie składniki włożyć do małego garnuszka.
  • Gotować na wolnym ogniu około 5 minuty. 
  • Lekko przestudzoną polewą rozprowadzić na wierzchu ciasta.
  • Idealnie pasuje rozpuszczona biała czekolada w 2 łyżkach wody.
Dobra Rada:
Należy pamiętać, iż placki pieczemy 2 dni wcześniej, ponieważ po upieczeniu są twarde.
(Jak poleżą dwa dni to zmiękną).

0 komentarze:

Prześlij komentarz