Ads 468x60px

środa, 4 grudnia 2013

Piernik Świąteczny

Tradycyjny świąteczny PIERNIK, można go upiec 2 dni przed podaniem.
PIERNIK  nie jest twardy i nie musimy czekać kilka dni, aż zmięknie. 
Nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, ani wyszukanych składników, wystarczy go wykonać ściśle w/g przepisu i efekt murowany. Wygodą tego przepisu jest to, iż z jednej proporcji można wykonać dwa rodzaje PIERNIKA.
Sprawdzony przepis,
Ciasto:
3 szklanki mąki, 
1 kostka margaryny, 
1 szklanka cukru,
6 całych jaj,
1 kubeczek małej śmietany 18%,
1 przyprawa do piernika, 
1 łyżeczka cynamonu, 
1 łyżka kakao,
  • Margarynę ucieramy z 1 szklanką cukru.
  • Stopniowo dodajemy po jednym żółtku.
  • Kolejno dodajemy śmietanę.
  • Następnie mieszamy sypkie składniki: przyprawę piernikową, cynamon, kakao i mąkę  i całość mieszamy.
  • Na końcu dodajemy ugotowany karmel z poniższych składników oraz sodę i drożdże.
Z wody i cukru gotujemy karmel:
1/2 szklanki cukru,
5 łyżek wody,
1/2 szklanki miodu,
  • Do gotującej wody wsypujemy 1/2 szklanki cukru i gotujemy na wolnym ogniu (około5 minut), aż cukier się rozpuści i zrobi się biała luźna masa cukrowa, (nie gotujemy za długo, ponieważ cukier szybko się karmelizuje). W razie gdy karmel za szybko zgęstnieje i będzie za twardy można dodać odrobinę wrzątku i ponownie zagotować.
  • Do płynnego karmelu dodajemy miód i mieszamy aż wszystko ładnie się rozpuści, lekko ciepły, płynny karmel z miodem dodajemy do masy piernikowej.
Kolejno w 2 łyżkach mleka rozpuszczamy sodę razem z drożdżami, 
dodajemy do ciasta piernikowego.
1 spora łyżeczka sody,
2 dag drożdży, 
  • Na końcu po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy ubitą pianę z białek z szczyptą soli. 
  • Ciasto wykładamy do dwóch keksówek do 2/3 wysokości. 
  • Pieczemy w temp.160 C. przez około 30 minut, a następnie zwiększamy temp. do 180 C. i pieczemy jeszcze około 30 minut. 
  • Piernik polewamy tabliczką czekolady rozpuszczoną w kąpieli wodnej w 2 łyżkach wody.
Warto wiedzieć:
Po 20 minutach pieczenia piernik przeciąć nożem wzdłuż blaszki aby nadmiar powietrza
zebrany w środku wyparował, wówczas piernik równomiernie się upiecze.
Następnie sprawdzamy długą wykałaczką czy piernik dostatecznie się upiekł. 
Jeżeli na patyczku pozostają ślady mokrego ciasta, należy piernik dopiec jeszcze około 10 minut.
Upieczony piernik odwracamy (górą do dołu), dzielimy na 2 części i w/g uznania smarujemy masą budyniową lub dżemem z czarnej porzeczki albo powidłami śliwkowymi.
Dla urozmaicenia i wybrednych smakoszy piernika,
można z przygotowanego ciasta upiec dwa rodzaje piernika.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie części:
-  jedną część upiec w długiej keksówce (będzie do przełożenia),
- a drugą część upiec w okrągłej, małej  formie (do babek) z dodatkiem bakalii
 (grubo posiekane orzechy włoskie, suszone owoce, rodzynki), całość polać polewą z czekolady.
Smacznego:)

1 komentarze:

  1. świetny przepis, dwa w jednym, rewelacja,
    muszę piec jeszcze raz, był taki dobry, że cały został zjedzony
    Sara

    OdpowiedzUsuń