Ads 468x60px

wtorek, 3 grudnia 2013

Schab w ananasowej potrawce.


Wykwintne, łatwe danie świąteczne i nie tylko, polecam na wszelkiego 
rodzaju przyjęcia rodzinne.
Składniki:
10 małych kotletów schabowych,
25 dag pieczarek, 
1/2 puszki ananasa,
1/2 słoika papryki konserwowej,
3 cebule,
3 łyżki  sosu cygańskiego,
5 łyżek ketchupu  pikantnego,
 pieprz, vegeta do smaku,
Sposób przyrządzenia:
  • schabowe usmażyć w tradycyjny sposób, ułożyć w naczyniu żaroodpornym,
  • do sosu cygańskiego wlej 150 ml wody, odstaw na 10 minut,
  • cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na złoty kolor,
  • pieczarki pokrój, dodaj do cebuli, przesmaż,
  • paprykę konserwową pokrój w kostkę dodaj do cebuli i pieczarek,
  • całość stopniowo podlewamy sokiem z puszki ananasów i nadal smażymy,
  • sos cygański połączyć z składnikami z patelni, chwilę pogotować,
  • dodaj ketchup, pieprz, vegetę - do smaku,
  • na koniec pokrojone w kostkę ananasy z puszki, 
  • schabowe zalej gorącym sosem i zapiekaj około 20 minut,

Smacznego:

1 komentarze:

  1. Bardzo dobre i szybkie danie. Niby zwykły schaboszczak, ale w towarzystwie dodatków nadaje zupełnie inny smak. Polecam. Piotr W.

    OdpowiedzUsuń