Ads 468x60px

piątek, 6 grudnia 2013

Pierniczki jak z bajki

Pora na pieczenie aromatycznych, dekoracyjnych  pierniczków.
Można zawiesić je na choince, a także udekorować świąteczny stół.
Mają ogromne zalety, nie są twarde jak kamień, można je upiec
nawet dwa tygodnie przed świętami i przechować w plastikowym pojemniku. 

Do piernikowej zabawy można zachęcić nasze pociechy, one mają niesamowitą
wyobraźnię, jeśli chodzi o pomysłowość w dekoracji i wycinaniu wzorów.

Składniki:
40 dag mąki, 
1 szklanka cukru pudru,
1 spora łyżeczka sody,

1 przyprawa korzenna do pierników (200g),
2 jaja,
1/3 kostki masła,
1/2 szklanki płynnego miodu (rozpuścić w kąpieli wodnej),
  • Mąkę, cukier, sodę, przyprawę korzenną wsypać na stolnicę.
  • W środku zrobić dołek i wbić dwa całe jaja.
  • Na małym ogniu rozpuścić miód w kąpieli wodnej, lub rozpuścić razem w rondelku z 1/2 kostki masła, (nie gotować).  
  • Płynny miód razem z rozpuszczonym masłem wlać w dołek zrobiony w środku mąki, 
  • Wyrobić gładkie ciasto (nie za długo).
  • Ciasto powinno być luźne, elastyczne - jak plastelina (może się trochę lepić),  dlatego też można podsypać dodatkowo odrobiną mąki.
  • Stolnicę i wałek posypać mąką, rozwałkować 4 placki, półcentymetrowej grubości. 
  • Wyciąć foremkami o różnych kształtach pierniczki i ułożyć na papierze pergaminowym.
Piec przez 12 - 13 minut w nagrzanym  piekarniku w temp. 170 C. (bez termoobiegu - bo wysusza).
Jak tylko zaczną się rumienić od razu wyjmujemy, ponieważ bardzo szybko mogą się przypalić.
Takie pierniczki po upieczeniu lukrujemy i zdobimy w przeróżne wzory.
Lukier do dekoracji:
3 czubate łyżki cukru pudru,
1 łyżka zimnego, surowego mleka,
1 łyżeczka rumu, 
Do kubeczka z mlekiem powoli wsypujemy partiami cukier puder, cały czas ucieramy.
Gdy masa zacznie błyszczeć, dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy.
Lukier bardzo ładnie trzyma się pierników i nie odstaje. Można go zabarwić barwnikami spożywczym.
Do dekoracji również możemy użyć białej czekolady lub białej polewy czekoladowej:
1 tabliczka białej czekolady lub gotowej białej polewy,
2 łyżki wody,
Czekoladę lub gotową polewę rozpuszczamy z 2 łyżkami wody w kąpieli wodnej,
ciągle mieszając, aż całość połączy się w jednolitą masę (nie gotujemy).
Płynną czekoladę przekładamy do worka cukierniczego zakładamy małą okrągłą  końcówkę
i dowolnie dekorujmy, do dekoracji można użyć grubą strzykawkę (20cm) bez igły.

Pierniczki nie są twarde i dlatego zachowują przez dłuższy czas swoje kształty,
nie kruszą się ani nie łamią.

Udanej zabawy :)

  


3 komentarze:

  1. Pomyślałam dziś o pierniczkach dla znajomych i od razu wiedziałam, gdzie szukać przepisu! Jutro wypróbuję i podzielę się wrażeniami :)
    Pozdrawiam, Paulina :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, nie są twarde,
    dzieciaki miały zabawę przy lukrowaniu,
    lukier też bardzo ładnie się trzymał,
    SR

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis naprawdę godny polecenia! Pierniczki są bardzo smaczne, aromatyczne i przede wszystkim miękkie. Takie jak dawniejsze "Katarzynki". REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń