Ads 468x60px

niedziela, 23 marca 2014

Kruche kokosowe babeczki z kremem

Idealne na przyjęcia urodzinowe dla najmłodszych.
Bardzo łatwe, a smakują jak mistrzowskie dzieła najlepszych cukierników.
Dodanie kokosu do ciasta kruchego podkreśla ich wyjątkowy smak. 
Ciasto wyrabia się błyskawicznie, schładza, wylepia foremki i piecze.
Zaletą tych babeczek jest to, że możemy je upiec kilka dni wcześniej, 
następnie przechować je w papierowej torebce. Nadziewać w/g uznania.
Sprawdzony przepis,
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki krupczatki,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
1/2 szklanki wiórek kokosowych, 
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 kostka
tłuszczu mieszanego (1/2 kostki masła i 1/2 szklanki margaryny),
2 żółtka i 1 jajko,
2 łyżki śmietany 18%,
Obydwie mąki, cukier puder i waniliowy, wiórki kokosowe, szczyptę soli i proszek do pieczenia
wsypać na stolnicę - wymieszać ręką, następnie dodać schłodzone:
2 żółtka, 1 jajko, 1 kostkę tłuszczu mieszanego i 2 łyżki śmietany.
Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć je folią i schłodzić w zamrażalniku około 1 h.
Następnie ciasto dzielimy na kawałki, każdą część wałkujemy na cienkie placuszki.
Foremkami odciskamy kółka i wylepiamy nim lekko natłuszczone foremki.
Nakłuwamy widelcem spody babeczek.
Babeczki pieczemy w 200 C. około 15 minut do uzyskania słomkowego koloru.

Z bitą śmietaną:
1 kubeczek śmietany 30% (330 ml),

1 łyżeczka cukru pudru,
kilka kropli soku z cytryny,
1 opakowanie śmietan - fix,
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, opakowanie śmietan - fix oraz
sok z cytryny. Babeczki lekko nasączyć wodą z cytryną a następnie napełniać i posypać tartą czekoladą.
Z kremem budyniowym:
1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 0,5 litra),
2 łyżki cukru,
1 i 1/3 szklanki mleka, 
1/2 kostki masła, 
Zagotować 1 szklankę mleka z cukrem i dodać wymieszany w 1/3 szklance mleka budyń.
Wystudzić, następnie utrzeć masło i stopniowo dodawać zimny budyń.
Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i napełniać babeczki.
Z kremem kajmakowym:
1 puszka gotowej masy kajmakowej,
W kąpieli wodnej rozpuścić masę kajmakową, ciepłą masą  napełniać babeczki.
Ozdobić orzechami lub migdałami.
Z kremem czekoladowym:
1 opakowanie budyniu czekoladowego, (na 0,5 litra)
1 i 1/3 szklanki mleka, 
1/2 kostki masła, 
1 tabliczka czekolady mlecznej.
Zagotować 1 szklankę mleka, dodać wymieszany w 1/3 szklance mleka budyń.
Wystudzić, następnie utrzeć masło i stopniowo dodawać zimny budyń.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną,
powoli (żeby się nie zważyła) dodawać do masy budyniowej.
Masę przełożyć do szprycy i napełniać babeczki.
Dobra Rada:
Składniki do ciasta kruchego powinny być dobrze schłodzone, przede wszystkim tłuszcz. 
Ciasta kruchego długo nie wyrabiamy ponieważ przy dłuższym wyrabianiu, ciasto twardnieje.
Jeżeli nie przepadamy za wiórkami kokosowymi,
nie musimy ich dodawać,
pominięcie tego składnika nie wpłynie na strukturę ciasta kruchego.
Wiórki kokosowe podkreślają tylko smak.




                                                                                                                                      

1 komentarze: