Ads 468x60px

środa, 26 marca 2014

Pieczony kurczak na butelce z piwem

Doskonały pomysł na pieczonego kurczaka - zamiast grilla butelka z piwem.
Przygotowanie kurczaka na butelce, to dosłownie "PESTKA".
Jeśli chcemy upiec chrupiącego, rozpadającego się w ustach,
kurczaka bez tłuszczu, możemy w tym celu wykorzystać butelkę z piwem.
Wystarczy go przyprawić, nadziać na butelkę z piwem i wstawić do pieca.
Sprawdzony przepis,
1 sprawiony, świeży kurczak,
1 piwo,
przyprawy:
(sól, pieprz, papryka słodka, łyżeczka ziołowej przyprawy do kurczaka).

Sprawionego, umytego kurczaka, natrzeć od zewnątrz i od środka przyprawami.
Odstawić na 2 godziny.
Mięso nadziać na butelkę z piwem, napełnioną do 3/4 wysokości.
Panakłuwać wykałaczką w kilku miejscach.
Butelkę wraz z kurczakiem wstawić do okrągłej formy.
Na dno formy wlać wodę, żeby wyciekający tłuszcz nie przypalał się na blaszce 
tylko spływał do wody. 
Zamiast formy w tym celu możemy wykorzystać naczynie żaroodporne.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 C.
Piec od 1 h do 1,5 h  w temp. 180 C.
Czas pieczenia zależy od wagi mięsa (na 1 kg potrzebujemy 1 h pieczenia).
Dobra rada: 
Jeżeli chcemy przygotować kurczaka na obiad, do formy z kurczakiem zamiast wody,
możemy włożyć podgotowane, przyprawione ziemniaki i cebulę pokrojoną w ósemki.
Warzywa będą świetnym uzupełnieniem mięsa.
Pochłoną one spływający tłuszcz z pieczonego kurczaka i będą rewelacyjnym dodatkiem do mięsa.
Należy pamiętać, że ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli wcześniej podgotujemy je 10 minut.





1 komentarze:

  1. Świetny sposób na pieczenie kurczaka oryginalnie! Mięso wyśmienite, ziemniaki ułożone w brytfance też przepyszne, a piwo na gorąco dopełnia smaku. Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń