Ads 468x60px

sobota, 15 marca 2014

Racuchy drożdżowe


Ciasto na racuchy przygotujemy błyskawicznie. 
Wystarczy tylko wszystkie składniki razem wymieszać, chwilę odczekać i gotowe.
Racuchy niezależnie od pory roku zawsze cieszą się powodzeniem.
Możemy podawać je na kilka sposobów:
tradycyjne z cukrem pudrem,
oryginalne z konfiturą z malin czy też z czarnych jagód,
doskonałe z bitą śmietaną,
wyjątkowe z płynną czekoladą.

Sprawdzony przepis,
Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej,
szczypta soli, 
2,5 dag drożdży,
1 łyżka cukru,
1/2 łyżeczki cukru waniliowego, 
1 szklanka mleka,
2 jaja,
Ponadto:
ulubiona konfitura, cukier puder,
olej do smażenia,
miseczka z ciepłą wodą (do moczenia łyżki).

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Zrobić wgłębienie wkruszyć drożdże,
zasypać cukrem i cukrem waniliowym, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka.
Odstawić na 10 minut.
Kiedy rozczyn podrośnie wlać resztę mleka, wbić jajka i wymieszać.
Ciasto nie powinno być rzadkie, (czyli nie może się lać z łyżki tylko spadać kleksami z łyżki),
w zależności od potrzeby, dodać odrobinę mąki.
Odstawić pod przykryciem na kolejne 15 minut  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej na patelni, nabierać ciasto łyżką stołową (drugą łyżką pomagać ściągać ciasto z łyżki).
Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor
(przed każdym nabraniem ciasta mocz łyżki w ciepłej wodzie, by ciasto się do nich nie lepiło.
Podawać gorące z ulubioną konfiturą lub tradycyjne z cukrem pudrem.
Ja do swojej wersji użyłam cukier puder i konfiturę z malin.
Smacznego:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz