Ads 468x60px

wtorek, 18 marca 2014

Krokiety ziemniaczane z jajkiem i boczkiem

Doskonałe, mięciutkie krokiety zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację.
Wbrew pozorom nie jest to danie skomplikowane, ani pracochłonne.
Sekret polega na przygotowaniu ziemniaków jak na pyzy i dodaniu n/w składników.
Krokiety można podać z różnego rodzaju sosami lub sezonową surówką.
Sprawdzony przepis:
Składniki:
1 kg ziemniaków,
3 łyżki otrąb owsianych,
2 jajka surowe,
4 jajka ugotowane na twardo,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
szczypta rozkruszonego tymianku,
1/2 pęczka natki pietruszki (może być mrożona),
sól, pieprz, 
Ponadto:
3 łyżki bułki tartej,
1 łyżka mąki, 
15 cienkich plastrów wędzonego boczku.
Oczyszczone i obrane ziemniaki potarkować na drobnych oczkach, odcisnąć jak na pyzy.
Zlać wodę a powstałą mąkę ziemniaczaną z dna dołożyć do odciśniętej masy ziemniaczanej.
Następnie do surowej masy ziemniaczanej dodajemy:
- ugotowane przetarte  jaja,
- surowe jajka, 
- potarkowaną cebulę,
- rozdrobniony czosnek,
- otręby owsiane,
- posiekaną natkę pietruszki i przyprawy,
Całość wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy do smaku.
Ręce moczymy w wodzie i za każdym razem  formujemy podłużne, wąskie krokiety.
Następnie obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z 1 łyżką mąki.
Krokiety smażymy na oleju z każdej strony, owijamy plastrem boczku  i układamy w naczyniu  żaroodpornym.
Pieczemy w 180 C. przez około 20 minut.
Z tej porcji wychodzi 15 sztuk krokietów.
Krokiety można przygotować w formie przekąski, wystarczy formować krokieciki
wielkości palca.Wówczas wystarczy tylko smażenie. Podawać z dipem np. jogurtowo - czosnkowym.

Smacznego :)



2 komentarze:

  1. No i znowu z wiosennej diety nici bo tu taka pyszna pokusa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki, jajka i otręby za bardzo nie zaburzą wiosennej diety !!!
      Proponuję wersję okrojoną bez boczku,
      w zamian sos jogurtowo - czosnkowy.
      pozdrawiam :)

      Usuń