Ekspresowa, prosta i tania zapiekanka z piersi kurczaka i pora.
Idealne danie na ciepłą obiadokolację.
Wystarczy tylko poszczególne warstwy ułożyć w naczyniu żaroodpornym
zalać sosem beszamelowym i wszystko razem zapiec.
Składniki:
2 szklanki makaronu świderki,
1 litr wody,
1 pojedyncza pierś kurczaka,
1 średni por,
2 łyżki tarkowanego sera żółtego,
sól, pieprz,
zioła prowansalskie,
2 ząbki czosnku lub szczypta granulowanego,
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. (półtwardy), wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Fileta z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić przyprawami
(sól. pieprz, papryka słodka), wyłożyć na makaron.
Pora pokroić na cienkie talarki. Przysypać nim kurczaka.
Posypać tarkowanym serem.
Zalać sosem beszamelowym.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1 szklanka bulionu warzywnego,
1 szklanka śmietany 18%,
Mąkę zrumienić z masłem na patelni.wlać bulion, doprowadzić do wrzenia,
następnie zmniejszyć ogień, dodać śmietanę. Zagotować.
Dobra Rada:
Do śmietany wlać odrobinę bulionu, rozprowadzić i dopiero tak przygotowaną śmietanę
wlać do przypalonej mąki z bulionem.
W naczyniu żaroodpornym układać poszczególne warstwy:
- ugotowany makaron,
- przyprawione kawałki kurczaka,
- pokrojony por w talarki,
- tarkowany ser żółty,
- wszystko zalać sosem.
Piec 40 - 45 minut w 180C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealna na szybką kolację dla gości !!!
OdpowiedzUsuńPrzepis godny polecenia.
Bardzo smaczna zapiekanka. Polecam!!!
OdpowiedzUsuń