Bardzo prosty, szybki i tani. Dietetyczny, owocowy deser na bazie jogurtu naturalnego
z dodatkiem owoców bezpestkowych.
W sezonie najlepiej do tego deseru pasują owoce świeże, a po za sezonem mrożone.
Składniki na białą masę : z dodatkiem owoców bezpestkowych.
W sezonie najlepiej do tego deseru pasują owoce świeże, a po za sezonem mrożone.
Porcja na 1 wąską blaszkę (keksówkę).
1 duży jogurt naturalny typu greckiego (400 g ),
1 śmietana w proszku - typu Śnieżka (60 g),
1 łyżka cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
3 płaskie łyżeczki żelatyny,
1/2 szklanki czarnych jagód.
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie tak, żeby w całości była pokryta. Po napęcznieniu zalać wrzącą wodą do wysokości 1/3 szklanki i dobrze rozmieszać, odstawić do przestudzenia.
- Zmiksować Jogurt z Śnieżką, następnie dodać cukier puder i cukier waniliowy.
- Do masy jogurtowej dodać przestudzoną lecz płynną żelatynę.
Wszystko razem jeszcze chwilę miksować.
2 galaretki o smaku truskawkowym,
3 szklanki wody,
1 szklanka truskawek, (mogą być mrożone),
2 łyżki cukru,
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody.
- Osobno zmiksować truskawki z cukrem i dodać do przestudzonej galaretki. Wymieszać.
- Keksówkę wysmarować masłem.
- Na dno wylać połowę tężejącej galaretki z truskawkami.
- Kolejno wylać całą masę jogurtową i pojedynczo wkładać czarne jagody.
- Na wierzch wylać pozostałą galaretkę.
- Wstawić do lodówki na około 2 h. Po tym czasie deser jest gotowy do podania.
1. Aby skrócić czas przygotowania deseru, proponuję najpierw rozpuścić galaretkę.
2. Następnie jeżeli chcemy przyśpieszyć studzenie galaretki - to wystarczy do ciepłej galaretki dodać zamrożone owoce i dopiero wtedy wszystko razem zmiksować, wówczas masa bardzo szybko stężeje.
3. Najlepiej do tego deseru pasują owoce bezpestkowe (maliny, truskawki, czarne jagody, winogrona).
4. Jeżeli chcemy przygotować deser na większą ilość osób, do tego celu możemy
użyć średniej wielkości tortownicę, i podwoić składniki na masę jogurtową.
Natomiast jeżeli chodzi o przygotowanie musu owocowego zwiększamy tylko o 1 galaretkę
i dodatkowo 1,5 szklanki wody, czyli razem 3 galaretki i 4,5 szklanki wody.
0 komentarze:
Prześlij komentarz